3.5.09

PUNJENE HURMAŠICE




ZA TIJESTO:
-- 450 g brašna
-- 2 jaja
-- 125 g margarina
-- 4 velike kašike pavlake ili milerama
-- 1 vanilin šećer
-- 1 prašak za pecivo
ZA FIL:
-- 100 g oraha
-- 1 vanilin šećer
-- 50 g šećera
-- mlijeka dovoljno da poveže smjesu
AGDA:
-- 600 ml vode
-- 500 g šećera
-- 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
-- Orahe, šećer i vanilin šećer usuti u neku manju posudu, dodati malo mlijeka ( kašiku-dvije), koliko je potrebno da se poveže smjesa.
-- Od navedenih sastojaka za tijesto umijesti smjesu koja se ne lijepi za ruke...ako je tijesto premekano i lijepi se dodajte još malo brašna, dok ne dobijete odgovarajuću smjesu za oblikovanje hurmašica.
-- Od tijesta rukom otkidati male loptice, veličine oraha.... lopticu uz pomoć rendea (ribeža) razvući na duguljasti oblik.... na sredinu stavljati po malo spremljenog orah fila i onda rukama spajati ivice tijesta.... još malo rukama oblikovati hurmašicu i redati u margarinom namazanu tepsiju.
-- Gotove hurmašice peći 10 minuta na 200 C a onda još 30 minuta na 180C. Pečene zaliti vrućom agdom koju će hurmašice brzo upiti.
--Ohlađene hurmašice izgledaju kao keksi koje možete uzeti u ruku a iznutra su sočne, natopljene agdom i ukusnim filom.
PRIJATNO!
autor recepta:mrsavica sa cool sajta

Nema komentara:

Objavi komentar