30.4.09

ČOKOLADNA BAKLAVA




Potrebno je :
-- 500 g kora za baklavu
Fil:
-- 200 g mljevenih oraha
-- 100 g mljevenog keksa
-- 100 g čokolade
-- 3 kašike šećera
Agda:
-- 500 g šećera
-- 600 ml vode
-- 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
-- Mljevene orahe, mljeveni keks, narendanu čokoladu i šećer pomiješati u posudi, to je fil za kore.
-- Uzeti jednu koru, malo je poprskati uljem, na 4 cm od početka kore staviti iglu za pletenje i preklopiti iglu korom. Na preklopljen dio kore staviti 3 kašike fila i urolati koru pomoću igle.
-- Tako urolanu koru nabrati na iglu, izvući polako iglu i koru staviti u namaštenu tepsiju. Postupak ponoviti za sve kore.
-- Baklavu isjeći na željenu dužinu i peći na 200C 20 minuta, da lijepo porumeni i zaliti vrućom agdom koju ste kuhali od navedenih sastojaka dok se baklava pekla.
Po želji pečenu baklavu prije služenja možete politi sa malo otopljene čokolade.
PRIJATNO


Nema komentara:

Objavi komentar