24.4.09

DUNAVSKI VALOVI


U orginalnom receptu kolač se pravi sa višnjama, ali je u mojoj izvedbi sa kupinama
ZA TIJESTO:
-- 4 jaja
-- 200 g šećera
-- 125 g margarina
-- 300 g brašna
-- 1 dl mlijeka
-- 1 prašak za pecivo
-- 1 vanilin šećer
-- 3 kašike kakaa
-- 300-400 g kupina ( ili višanja, malina.... šta volite)
ZA KREMU:
-- 700 ml mlijeka
-- 2 pudinga od vanile
-- 100 g šećera
-- 125 g margarina
ZA GLAZURU:
-- 100 g čokolade
-- 2 kašike ulja
-- 5 kašika mlijeka
PRIPREMA :
-- U posudi miksati jaja i šećer....dodati na sobnoj temperaturi omekšao maslac i vanilin šećer, nastaviti miksati..... dodati mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo.
-- U tepsiju pokrivenu pek papirom (ili namazanu uljem) izliti 2/3 smjese, u preostalu 1/3 dodati kakao, promiješati i rasporediti preko svijetle smjese u tepsiji.
-- Voće koje koristite oprati ( i očistiti od koštica ako su višnje u pitanju), posuti šećerom i poredati preko tijesta u tepsiji.
-- Rernu zagrijati na 200C i kolač peći oko 25 minuta. (Da li je kolač pečen provjerite tako što ćete čačkalicu ubosti u tijesto i ako izađe čista kolač je pečen u protivnom nastaviti pečenje)
KREMA:
-- Dok se kolač peče pripremite kremu.... u 700 ml mlijeka skuhajte puding sa šećerom. Gotovom pudingu dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi i smjesa lijepo sjedini. Ovako pripremljenu kremu prelijte preko pečenog kolača.
GLAZURA:
-- U posudu izlomite čokoladu, dodajte ulje i mlijeko (šećer po želji) i otopite na pari ili u zagrijanoj rerni. Ovako pripremljenu glazuru izliti preko kreme.
-- Ohladiti kolač, isjeći na kocke i poslužiti. Po želji ukrasiti šlagom, čokoladnim ili šarenim mrvicama....
PRIJATNO!

Nema komentara:

Objavi komentar