3.4.09

RIŽOTO SA PILEĆIM GULAŠEM



Za rižoto:

--200 gr riže

-- 4 krompira srednje veličine

-- 1 kašika putera

-- 2 kašike vegete

-- ulje, so po želji


PRIPREMA :

-- Rižu usuti u šerpu, preliti vodom i staviti da kuha nekih 5 minuta. Nakon toga skinuti sa vatre i dobro isprati pod mlazom hladne vode.

-- Krompir oguliti, oprati, isjeći na kockice.

-- U tepsiju naspite malo ulja, dodajte rižu, pa krompir, još poprskajte uljem, dodajte vegetu i so po želji, na kraju dodati 4 čaše vode i sve promiješati. Dodati još supenu kašiku putera i staviti u zagrijanu rernu 250C na 40 minuta ili dok skoro sva tečnost ne ispari.

-- Pečeno izvaditi iz rerne i servirati uz gulaš.



Za gulaš:

-- Oko 400 g pilećih fileta

-- 2 mrkve

-- po želji glavica crvenog luka (moji ne vole luk)

-- vegeta, so, začini po želji

-- 1 kašika ajvara

-- 1 kafena kašika brašna

PRIPREMA :

-- Filete oprati i isjeckati na kockice. Mrkvu očistiti i sitno isjeckati. Ako koristite luk i njega ogulite i sitno isjeckajte.

-- U dublju tavu ili šerpu uspite malo ulja, dodajte luk ako ga koristite i malo propržite...zatim dodajte mrkvu i meso..... dodajte vegetu, so i začine po želji. Sve pržite nekih 10ak minuta.

-- Nakon toga uspite 2 čaše vode i ostavite sve da se kuha još nekih 20ak minuta.

-- Na kraju kuhanja dodajte kašiku ajvara i 1 kafenu kašiku brašna koju ste prethodno umutili sa malo vode (to će malo zgusnuti gulaš tj preostalu tekućinu).

-- Kuhajte još minut i gulaš je speman za serviranje.




p.s. ako želite možete koristiti i neko drugo meso + više povrća ili sve sastojke dodati zajedno u tepsiju sa rižom, pa će to biti odličan rižoto sa mesom i povrćem.

Ja pravim rižoto i gulaš odvojeno jer svi vole različite stvari pa ovako mogu da kombinuju kako žele i svi siti :)

Nema komentara:

Objavi komentar