27.2.11

HAVANA

Torta je kombinacija par recepata sa coolinarika sajta.







Za želatin:
-- 30gr želatina
--2 kašike šećera
--pola čaše vode

Bijela smjesa:
-- 1 litar mlijeka
-- 300gr šećera
-- 250ml slatkog vrhnja
-- prethodno spremljena želatina

Posip:
-- 200gr šećera
-- 150gr oraha
-- 150gr jadro keksa

-- 6 kašika marmelade od šipka
-- 10 kašika vode

Biskvit:
-- 100gr maslaca
-- 50gr šećera
-- 1 vanilin šećer
-- 1 jaje
-- 200gr brašna
-- pola kesice praška za pecivo.



PRIPREMA:
Želatina: Želatinu otopiti u vodi u koju ste dodali šećer i ostaviti 10ak minuta da nabubri.
Prokuhati mlijeko i 300gr šećera i u to dodati pripremljenu želatinu, promiješati smjesu i ostaviti u frižideru par sati da se ohladi i stegne.
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag i dodati mu stegnutu želatin kremu koju ste prethodno dobro izmiksali i opet sve dobro izmiksati.

POSIP: Otopiti šećer na šporetu, dodati orahe, sve promiješati i izliti na veći tanjir koji ste namazali uljem. Kad se smjesa ohladi, izlomiti je i samljeti.
U ovu smjesu dodati mljeveni jadro keks ili neke druge napolitanke.

--U posudi sjediniti marmeladu i vodu.

Biskvit: Od sastojaka umijesiti tijesto i peći 10minuta na 200C. Pečeno ohladiti.


--- Modlu za tortu obložiti folijom i po dnu posuti četvrtinom posipa. Preko toga rasporediti četvrtinu kreme.
--- Preko kreme rasporediti drugu četvrtinu posipa, preko posuti sa par kašika preliva od marmelade i opet ide dio kreme....postupak ponavljate dok ne potrošite sastojke,
---Završiti sa slojem kreme preko kojeg stavljate biskvit koji ste prethodno namazali marmeladom.
---Ostaviti par sati u frižideru da se torta stegne i ohladi. Ohlađenu tortu prevrnuti na poslužavnik, skinuti modlu,rezati i služiti tortu po želji.

PRIJATNO!

Nema komentara:

Objavi komentar