27.2.11

ČOKOLADNA TORTA




















Za kore:
-- 5 jaja
-- 200gr šećera
-- 1 vanilin šećer
-- 5 kašika ulja
-- 100gr brašna
-- 1 puding od čokolade
-- 1 prašak za pecivo

-- 3 velike kašike marmelade od šipka (po vašoj želji i neka druga marmelada)
-- 6 kašika vode.

Za kremu I:
-- 150ml slatkog vrhnja
-- 200gr čokolade
-- 100gr šećera u prahu

Za krem II
-- 500ml slatkog vrhnja
-- 1 vanilin šećer
-- 3 velike kašike eurokrema (ja koristim Linoladu)

PRIPREMA:
Kora: Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
-- Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg sa vanilinim šećerom.
-- U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom...Dodati ulje i kratko miksati...
-- Dodati puding pa opet miksati i onda umiješati brašno i prašak za pecivo.
-- Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i sjediniti smjesu.
-- Izliti u kalup i peći u zagrijanoj rerni 10 minuta na 180C, a onda još 20 minuta na 170C.
-- Pečenu koru izvaditi iz rerne, ohladiti i prerezati na 3 dijela.

KREMA I : -- U posudu usuti slatko vrhnje i dodati izlomljenu čokoladu. Na šporetu ili u mikrovalnoj zagrijavati dok se čokolada ne otopi i smjesa lijepo sjedini, Na kraju umiješati šećer u prahu i ostaviti da se krema ohladi.

KREMA II : Izmiksati slatko vrhnje u čvrst šlag i onda dodati vanilin šećer i eurokrem, pa sve lijepo sjediniti.

Na podlogu staviti prvu koru. U manjoj posudi izmiješati marmeladu i vodu i sa polovinom smjese premazati prvu koru.
Preko rasporediti trećinu prve kreme od čokolade i onda trećinu kreme od vrhnja.
-- Staviti drugu koru i ponoviti postupak, preostala marmelada—dio kreme od čokolade----dio kreme od vrhnja i preko treća kora.
-- Treću koru premazati preostalom kremom od čokolade, ukrasiti kremom od vrhnja, čokoladnim mrvicama i ohladiti tortu.

Rezati po želji i služiti.

PRIJATNO!

Nema komentara:

Objavi komentar