26.2.10

HANUMINA PITA




Potrebno je:


- 15 komada kora za baklavu

FIL 1:

-- 3 jaja
-- 2 vanilina šećera
-- 400 gr šećera
-- 5 velikih kašika milerama
-- 1 dl ulja
-- 1 prašak za pecivo
-- 4 velike kašike griza

FIL 2:

-- 300 gr oraha
-- 1 vanilin šećer
-- 10 kašika mlijeka
-- 5 kašika šećera

Za agdu:

-- 1 l vode
-- 700gr šećera
-- 2 vanilina šećera
-- sok jednog limuna


PRIPREMA:

FIL1: Izmiksati jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati mileram i ulje. Na kraju dodati prašak za pecivo i griz i sjediniti smjesu.(Po želji u ovaj fil možete dodati i 2oo gr grožđica)

FIL2:
Vrelim mlijekom preliti orahe,šećer i vanilin šećer pa sve lijepo sjediniti.

AGDA: U šerpu usuti vodu, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Agdu kuhati 15-20 minuta i preliti pečen i ohlađen kolač.


Uzeti jednu koru i premazati je sa 4-5 kašika fila1. Preko staviti drugu koru i ponoviti postupak, zatim staviti treću koru i premazati filom i onda četvrtu koru koju ćete takođe premazati filom1. Na kraju staviti petu koru koju ne premazujete filom1. Na ovu koru stavljate fil2 tj fil od oraha i to tako da ga rasporedite na početak kore. Čvrsto urolajte i stavite u tepsiju.

Postupak ponoviti još 2 puta, sa preostalim korama.

Kolač peći 30 minuta na 180C. Pečeno ohladiti i preliti agdom.

PRIJATNO!

Nema komentara:

Objavi komentar