Za rižoto:
--200 gr riže
-- 4 krompira srednje veličine
-- 1 kašika putera
-- 2 kašike vegete
-- ulje, so po želji
PRIPREMA :
-- Rižu usuti u šerpu, preliti vodom i staviti da kuha nekih 5 minuta. Nakon toga skinuti sa vatre i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
-- Krompir oguliti, oprati, isjeći na kockice.
-- U tepsiju naspite malo ulja, dodajte rižu, pa krompir, još poprskajte uljem, dodajte vegetu i so po želji, na kraju dodati 4 čaše vode i sve promiješati. Dodati još supenu kašiku putera i staviti u zagrijanu rernu 250C na 40 minuta ili dok skoro sva tečnost ne ispari.
-- Pečeno izvaditi iz rerne i servirati uz gulaš.
Za gulaš:
-- Oko 400 g pilećih fileta
-- 2 mrkve
-- po želji glavica crvenog luka (moji ne vole luk)
-- vegeta, so, začini po želji
-- 1 kašika ajvara
-- 1 kafena kašika brašna
PRIPREMA :
-- Filete oprati i isjeckati na kockice. Mrkvu očistiti i sitno isjeckati. Ako koristite luk i njega ogulite i sitno isjeckajte.
-- U dublju tavu ili šerpu uspite malo ulja, dodajte luk ako ga koristite i malo propržite...zatim dodajte mrkvu i meso..... dodajte vegetu, so i začine po želji. Sve pržite nekih 10ak minuta.
-- Nakon toga uspite 2 čaše vode i ostavite sve da se kuha još nekih 20ak minuta.
-- Na kraju kuhanja dodajte kašiku ajvara i 1 kafenu kašiku brašna koju ste prethodno umutili sa malo vode (to će malo zgusnuti gulaš tj preostalu tekućinu).
-- Kuhajte još minut i gulaš je speman za serviranje.
p.s. ako želite možete koristiti i neko drugo meso + više povrća ili sve sastojke dodati zajedno u tepsiju sa rižom, pa će to biti odličan rižoto sa mesom i povrćem.
Ja pravim rižoto i gulaš odvojeno jer svi vole različite stvari pa ovako mogu da kombinuju kako žele i svi siti :)
Nema komentara:
Objavi komentar