Potrebno je:
-- 2 l mlijeka
-- 500 ml jogurta
-- soli po želji
PRIPREMA:
-- Mlijeko uspite u šerpu i stavite na vatru da proključa. Ključalo mlijeko skinuti sa vatre i u njega usuti jogurt, malo promiješati i na površini će se izdvojiti zgrušano mlijeko.
-- U posudu stavite čistu gazu. Cjediljkom, iz prethodno pripremljenog mlijeka, sa površine vadite zgrušano mlijeko i stavljajte na gazu. Kada ste sve izvadili po želji posolite, gazu svežite i okačite na drvenu kašiku nad neku posudu ili sudoper da se ocijedi, oko pola sata.
-- Nakon pola sata odvežite gazu izvadite sir, stavite na tanjir i degustacija može da počne.
-- Od navedenih sastojaka se dobije 400gr sira. Sir možete soliti i na kraju, kada ga izrežete na kriške, ne morate u toku spremanja. Možete služiti sam sir ili uz dodatak pavlake.
PRIJATNO!
p.s. recept od ivlonce3.
Nema komentara:
Objavi komentar