11.5.09

TUFAHIJE




POTREBNO JE:

-- 10 jabuka


-- 1 l vode

-- 500 g šećera

-- 1 vanilin šećer


-- 1 šlag pjena


FIL:

-- 150 g mljevenih oraha

-- 1 mala kašika mljevene kafe

-- 2 kašike šlag pjene

-- 1 kašika agde


PRIPREMA:

-- U šerpu usuti 1 l vode, 500 g šećera i 1 vanilin šećer, staviti na vatru da proključa.

-- Jabukama izdubiti sredinu i onda ih oguliti, oprati u hladnoj vodi i ubaciti u šerpu sa ključalom agdom da se kuhaju 10ak minuta, dok ne omekšaju.

-- Jabuke u toku kuhanja okretati, da omekšaju sa svih strana....omekšale tj kuhane vaditi i ostaviti da se ohlade.

-- Kada ste skuhali sve jabuke od vode u kojoj su se kuhale odvojiti 200 ml i to kuhati još nekih 10ak minuta, da se agda ukuha. Tom agdom ćete prelivati tufahije pri služenju.


Priprema fila:

-- Umutiti šlag pjenu prema uputi na kesici.

-- U posudu usuti orahe, kafu, 1 kašiku agde i 2 kašike šlag pjene, sjediniti smjesu viljuškom i filovati jabuke.

-- Filovane jabuke preliti sa malo agde, ukrasiti šlag pjenom i služiti.


PRIJATNO!


Nema komentara:

Objavi komentar