14.5.09

SATARAŠ




POTREBNO JE:

-- 1 glavica luka

-- 500g paprika (otprilike 6 komada)

-- 800g paradajza ( 6 komada srednje veličine)

--1 dl vode

-- so, vegeta


PRIPREMA:

-- Luk oguliti i sitno isjeckati.

-- Paprike oprati i sitno izrezati u jednu posudu, u drugu posudu sitno isjeći paradajz koji ste prethodno oprali.

-- U veću tavu ili manju šerpu usuti malo ulja, dodati sitno isjeckan luk i pržiti na šporetu par minuta, dok luk ne omekša.

-- Kada je luk malo omekšao dodati 1 veliku kašiku vegete i isjeckane paprike, pa sve pržiti još nekih 3-4 minute.

-- Zatim dodati sitno izrezan paradajz, 1 dl vode i po želji soli,poklopiti poklopcem, smanjiti temperaturu na šporetu (kod mene postoji 6 jačina i ja sataraš spremam na 5, dakle ne na najjačoj temperaturi ) i kuhati nekih 10-15 minuta. Nakon toga skinuti poklopac i sve kuhati još nekih 5 minuta, dok se sve lijepo ne sjedini i paprika omekša.

-- Isključiti šporet, malo ohladiti i služiti po želji uz jogurt ili salatu.

p.s. ako želite u sataraš možete dodati i meso, preporučujem pileće filete koje izrežete na male kockice, propržite zajedno sa lukom i spremate dalje kao u receptu.

PRIJATNO!




Nema komentara:

Objavi komentar