Recept prepisan sa coolinarike prije nekih 10_11god i od tada pa do danas isproban vise puta. Uvijek ukusno i mirisno jelo.
ZA TIJESTO:
*** 600gr brašna
*** 4 kašike ulja
*** 1 kašika octa/sirće
*** čajna kašika soli
*** 1 kesica germe/kvasca
*** 1 kašika šećera
*** 100ml mlijeka
*** 300ml mlake vode
ZA FIL:
*** 300gr mladog sira
*** 150ml vrhnja za sir( pavlake, milerama)
*** 2 jaja
*** soli po želji
Sve sastojke za fil stavite u jednu posudu i izmijesajte u kompaktnu smjesu.
PRIPREMA TIJESTA:
Mlijeko malo zagrijte i uspite u manju posudu sa 1 kašikom šećera, 1 kašikom brašna i kesicom kvasca.
Promiješajte, poklopite nekom tacnom i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
U veću posudu stavite brašno, ulje, so, sirće i kvasac koji ste aktivirali pa umijesite tijesto mlakom vodom.
Posudu sa tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu nekih 1-2 sata, da nadodje.
Nadoslo tijesto podijelite na 10 manjih loptica i ostavite 10ak minuta da odmore.
Uzmite 4 loptice.
Pobrasnite radnu povrsinu i razvucite jednu lopticu oklagijom na velicinu tepsije u kojoj cete peci.
Stavite je u papirom za pecenje oblozenu tepsiju i lagano je premazite uljem.
Na isti nacin razvucite preostale 3 loptice i redajte korice jednu preko druge.
Sada viljuskom lagano izbockajte korice i premazite sa polovinom fila.
Preko fila stavite slijedece 2 loptice koje ste razvukli oklagijom na isti nacin kao prve 4 i premazite sa ostatkom fila.
Preostale 4 loptice razvucite na manje krugove,
3 lagano premazite uljem i sve 4 naredajte jednu na drugu tako da na vrhu bude korica koju niste premazali uljem pa ih sve zajedno razvucite na velicinu tepsije i prekrijte fil.
Izrezite pecivo na zeljeni oblik ( trouglovi, kockice, romboidi...) pospite po zelji sa susamom i lanom i ostavite da nadolazi dok zagrijete pecnicu na 200C
Pecite oko 30min, dok lijepo porumeni.
Peceno poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom na par minuta, da malo omeksa.
Sluzite po zelji i uzivajte.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar