26.2.10
HANUMINA PITA
Potrebno je:
- 15 komada kora za baklavu
FIL 1:
-- 3 jaja
-- 2 vanilina šećera
-- 400 gr šećera
-- 5 velikih kašika milerama
-- 1 dl ulja
-- 1 prašak za pecivo
-- 4 velike kašike griza
FIL 2:
-- 300 gr oraha
-- 1 vanilin šećer
-- 10 kašika mlijeka
-- 5 kašika šećera
Za agdu:
-- 1 l vode
-- 700gr šećera
-- 2 vanilina šećera
-- sok jednog limuna
PRIPREMA:
FIL1: Izmiksati jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati mileram i ulje. Na kraju dodati prašak za pecivo i griz i sjediniti smjesu.(Po želji u ovaj fil možete dodati i 2oo gr grožđica)
FIL2: Vrelim mlijekom preliti orahe,šećer i vanilin šećer pa sve lijepo sjediniti.
AGDA: U šerpu usuti vodu, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Agdu kuhati 15-20 minuta i preliti pečen i ohlađen kolač.
Uzeti jednu koru i premazati je sa 4-5 kašika fila1. Preko staviti drugu koru i ponoviti postupak, zatim staviti treću koru i premazati filom i onda četvrtu koru koju ćete takođe premazati filom1. Na kraju staviti petu koru koju ne premazujete filom1. Na ovu koru stavljate fil2 tj fil od oraha i to tako da ga rasporedite na početak kore. Čvrsto urolajte i stavite u tepsiju.
Postupak ponoviti još 2 puta, sa preostalim korama.
Kolač peći 30 minuta na 180C. Pečeno ohladiti i preliti agdom.
PRIJATNO!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar